Versió catalana
English version
Versión americana
Versión española
Segueix-nos
Busca en Matifutbol:

PRIMERA PART


13 de maig de 2013. Entrenament del Bayern de Múnic, un dia abans d'afrontar la final de la Copa d'Alemanya de futbol.


En aquesta sessió, han estat entrenant específicament els xuts des del punt de penal. Per això, han col· locat diverses porteries portàtils al llarg del camp, per què els davanters practiquin el tir a porta.


A la fi de la sessió d'entrenament, Franck Ribéry ha marcat un total de 100 gols, havent xutat a 3 porteries diferents.

El fet veritablement curiós és que Ribéry ha marcat un nombre senar de gols a cadascuna de les tres porteries.


Cómo pot ser aixó possible?


Passa a la segona part per a conèixer la solució














SEGONA PART


Si provem de dividir els 100 gols entre les tres porteries, per molts intents que fem, ens trobarem sempre amb el fet que, o bé Ribéry ha marcat un nombre senar de gols a 2 de les porteries, i un nombre parell a la tercera, o bé a les tres porteries ha marcat un nombre parell de gols.



Sembla que no hi hagi una manera lògica de que el nombre sigui senar per a les tres porteries. Llavors, on és l'enginy? Doncs molt senzill. Hi ha nombroses solucions, però per a totes cal utilitzar el mateix truc: només cal posar una porteria més petita dins d'una més gran.


Així, per exemple, Ribéry ha pogut marcar 45 gols a una porteria normal, 25 gols a una altra porteria, i altres 15 gols a una porteria petita ficada dins d'aquesta última, pel què, en realitat, a la segona porteria ha marcat un total de 25 +15 gols. Sumant els gols marcats a les tres porteries tenim: 45 + (25+15) + 15 = 100 gols. A més, la solució no és única, perquè podem trobar nombroses solucions al problema: 55 + (35+5) + 5; 5 + (45+25) + 25...



Aquest és un exemple del que s'anomena 'pensament lateral' o 'lateral thinking', teoria definida i desenvolupada per Edward de Bono. Aquesta tècnica té molt a veure amb la creativitat, i amb trencar els patrons racionals de pensament als quals estem acostumats, utilitzant nous punts de vista, noves associacions d'idees, i nous mètodes de raonar per a trobar solucions diferents i originals als problemes que es plantegen.


Així, el nostre cervell normalment s'enfronta als nous reptes des del costat racional, basant la nostra resposta en el coneixement après o històric, i amb un enfocament plenament lògic. No obstant això, en moltes circumstàncies cal abordar els problemes amb una altra òptica diferent, prescindint del pensament lògic i deductiu, recorrent a les tècniques del "pensament lateral" i imaginant situacions estranyes, absurdes o il·lògiques, per a les que el nostre cervell no acaba de trobar una explicació, però que ens poden portar a la resolució del problema.



Si has arribat fins aquí, i desitges fer-nos qualsevol comentari sobre aquest tema, pots enviar-nos un correu amb el següent enllaç: contact@matifutbol.com . Agraïm enormement la teva col·laboració, ja que els teus comentaris són molt útils per poder millorar la nostra pàgina.


Si t'ha agradat la nostra endevinança, pots compartir-la al facebook o al twitter .


I si a més vols informar-te'n de les nostres noves publicacions, pots seguir-nos als nostarget="_blank" tres perfils al facebook i al twitter



Torna a la primera part


Torna a la Classificació si vols veure més trencaclosques.