La pàgina més divertida de matemàtiques, lògica, futbol i seny La pàgina més divertida de matemàtiques, lògica, futbol i seny

Versió catalana
English version
Versión americana
Versión española
Segueix-nos
Busca en Matifutbol:


Campionat de lliga

CLASSIFICACIÓ

Aquí tens una selecció de divertits i curiosos passatemps què combinen el món del futbol amb el de la lògica i de les matemàtiques recreatives. Clica al 'problema' què desitgis per a veure l'endevinalla corresponent.


no.ProblemaTema
0Mesut Özil i el punt de FermatGeometria
1I ara, qui llença el penal?La paradoxa de Simpson
2El Guant d'OrLa paradoxa d'Arrow
3Algú diu la veritat?Raonament lògic
4La difícil decisió de LlorenteRaonament lògic
5Un partit solidariMitjana aritmètica
6T'atreveixes a comptar?Raonament lògic
7El fantàstic llàpis de Sir Alex FergusonEl nombre de Champernowne
8Falcao i l'oportunitat del suplentEl problema de Monty Hall
9Quin equip guanyarà la Champions?Probabilitat inversa
10La prodigiosa memòria de Van BommelEl teorema de Bolzano
11La importància d'una banderaProbabilitat condicionada
12La Juventus i la gespa xinesaRegla de tres
13L'extrany entrenament de RibéryPars i senars
14Guardiola: el darrer entrenamentPensament lateral
15Euroaniversaris 2012La paradoxa dels aniversaris
15L'accidentada sortida de l'estadiProgressions

Anima't a resoldre cadascú d'ells, dedicant-los-hi uns minuts abans de veure la solució!


Els problemes estan ordenats en funció de les visites rebudes de cadascú d'ells, i de les vostres preferències sobre els mateixos que ens envieu pel correu electrònic o mitjançant el facebook o el twitter.


El darrer problema publicat serà el què trobaréu al primer lloc, per que us sigui més fàcil la seva localització.


Finalment, només donar-vos les gràcies a tots per colaborar amb nosaltres. Les vostres comunicacions ens serveixen força d'ajut per saber nos son de gran ayuda para saber quin tipus d'endevinalles us agraden més, i oferir-vos-en d'altres problemes similars.
Passa a la segona part per a conèixer més sobre aquesta pàgina
COS TÈCNIC


Moltes gràcies per visitar aquesta web.


En aquesta web trobaràs divertides endevinalles en les què barregem el món de la lògica i de les matemàtiques amb el món del futbol. En elles hi desenvolupem diferents conceptes i paradoxes matemàtiques, així com de lògica i pensamient lateral.


Amb aquests passatemps que us proposem pretenem entretenir i divertir-vos, alhora que familiaritzar-vos amb la part més lúdica de les matemàtiques, i contribuir així a la popularització de les matemàtiques, fins convertir-la en una tendència.


Normalment les matemàtiques s'expliquen d'una forma clàsica, des d'un àmbit excessivament formal i acadèmic. Això fa que la gent s'acosti a elles amb 'por' i recel: si cau a les nostres mans un llibre de matemàtiques, començarem a veure símbols estranys, desconeguts i incomprensibles, gairebé mágics, com si el llibre fos escrit en un idioma estranger o es tractés d'un llibre de fórmules i conjurs d'un alquimista.


D'aquesta manera, tanquem precipitadament el llibre i el guardem en el més profund de la prestatgeria. I si passat un temps tornem a reprendre'l, comprovaremos amb desgrat que el pas del temps no ha esborrat aquests símbols estranys i aquestes explicacions inintel·ligibles, sinó que encara hi són, esperant que tornem a obrir el llibre per a proporcionar-nos un altre cop un terrible espant.


Així, com en les pel·lícules de terror, els llibres de matemàtiques s'assemblen a aquestes habitacions en què ningú s'atreveix a entrar, i que segons un s'acosta a girar el pom de la porta, comencen a sonar uns compassos tenebrosos que indiquen que res bo pot haver a l'altre costat.


Per això, ens ha semblat adient actualizar tots aquests problemes i contextualitzar-los al el món del futbol. Avui aquest esport arrossega a milions d'aficionats que devorem amb delectació les estadístiques de gols a favor i en contra, minuts de possessió, probabilitats de passar a la següent fase, etc. I es tracta de les mateixes persones que tenim aquests llibres de matemátiques arraconats a l'estanteria. Per això, creiem que, presentant els diversos teoremes matemàtics d'una forma lúdica, amb problemes adaptats al món del futbol, podrem aconseguir que tots tinguem una mica més d'interés per aquestes materies.


Trobaréu uns problemes més difícils que d'altres, però podem dir que tots ells són aptes per a tots els públics. No requereixen cap tipus de coneixement previ, pot intentar resoldre'ls qualsevol persona entre 8 i 100 anys que desitgi passar una bona estona. En tots els casos val la pena que els hi dediqueu un temps a les endevinalles que us proposarem, abans d'anar a veure la solució.


En cada un dels problemes, la resolució al passatemps vindrà acompanyada d'una explicació més 'técnica', assenyalada en un altre color, pels que siguin interessats en aprofundir en el tema de cada problema. Aquesta segona resolució està indicada per a estudiants, professors, amants de les Matemàtiques i persones curioses i inquietes en general.


Confiem que us agradi, i os agraïm per avançat qualsevol suggeriment, matisació o crítica que pogueu realitzar-nos, a través de les nostres pàginas a facebook i al twitter.


Finalment, assenyalar que la nostra web està dedicada a tots aquells que, abans de la nostra discreta aportació al camp de les matemàtiques recreatives, han desenvolupat una àmplia tasca de divulgació i apropament del món de la lògica, el sentit comú i les matemàtiques al gran públic.


I en especial, agrair la feina d'aquells que directament han servit d'inspiració per a l'elaboració de les nostres endevinalles: els mestres Martin Gardner, Adrián Paenza, Malba Tahan, Pablo Amster, Clifford A. Pickower, Thomas H. Sidebotham, Raymond Smullyan, Debkumar Mitra, Claudi Alsina, entre d'altres.


P.D. El responsable de tots els errors d'aquesta web és Herminio López.


Moltes gràcies a tots.


Torna a la ClassificacióLlicència de Creative Commons
Matifutbol d'Herminio López Arroyo està subjecta a una llicència de Reconeixement-CompartirIgual 3.0 No adaptada de Creative Commons.